HOE OUD IS SINTERKLAAS?

Een gastblog van Sandra Lijesen, moeder van drie.

Maar ook zeer geschikt voor juffen en meesters van kinderen die nog wel, of net niet, in Sinterklaas geloven.

HOE OUD IS SINTERKLAAS?

Geloof jíj nog?

Ooit kwam er een einde aan ons kinderlijke geloof in Sinterklaas. Zo niet bij mijn jongste dochter! Victorine ging maar niet twijfelen aan het bestaan van Sint en Piet. Dit keer wilde ik niet – zoals bij mijn twee oudste kinderen – het geheim zomaar even ‘melden’. In plaats daarvan ging ik op zoek naar verhalen.

Verhalen voor kinderen die zich zo langzamerhand eens zouden moeten gaan afvragen hoe het precies zit met Sinterklaas. Verhalen waarmee je kinderen op een speelse en milde wijze van hun geloof af kan helpen? Ik vond ze niet.

Bette Westera

Wat ik wel vond is een fantastische kinderboekenschrijver: Bette Westera, schrijfster van de gouden griffel 2015! Bette beweegt zich in haar werk altijd al op het grensvlak van fantasie en werkelijkheid. Bette werd dan ook gepakt door mijn idee en wilde graag meedenken over een Sinterklaasboek dat kinderen prikkelt ‘hoe het nu precies zit met de Sint’.

We gingen samen aan de slag. Ik verzamelde allerlei informatie over de ‘echte’ Sinterklaas en alle gebruiken rondom ons wonderlijke typisch Nederlands feest. Hoe oud is Sinterklaas eigenlijk? Waarom is zijn paard wit? Waarom zetten we onze schoen? Waarom zijn de Pieten niet meer allemaal zwart?

Bette maakte hierbij zes meesterlijke verhalen en vond een passende illustrator. De tekeningen van Barbara de Wolf illustreren ‘dat wat er zou kunnen gebeuren’. De verhalen van Bette en de eigentijdse verrassende tekeningen van Barbara maken het tot een geweldig boekje: 40 bladzijden prachtig geïllustreerd FULL COLOR!

Een boekje met verhalen om voor te lezen of zelf te lezen. Verhalen die kinderen op toegankelijke wijze de herkomst van ons Sinterklaasfeest verwoorden. Een boekje voor kinderen op het grensvlak van geloven en niet geloven. Verhalen die kinderen het antwoord geven op veel vragen, maar niet op allemaal ….

Victorine

En Victorine? Voor Victorine kwam het boek een jaar te laat. Maar zoals dat met kinderen gaat, was haar reactie niet zoals verwacht. Op een dag kwam ze naar huis met de mededeling “dat Sinterklaas niet bestaat” maar dat we het wel gewoon moesten blijven vieren. Victorine had achteraf geen verhalen nodig.

Sandra Lijesen (moeder van Claudia, Wout en Victorine)

Ik wens jullie alvast een super gezellig sinterklaasfeest! Wil je alvast 1 leuk verhaal lezen? Ga dan naar www.hoeoudissinterklaas.nl en klik op het inkijkexemplaar! Of nog beter bestel het boekje!