Saaie les? Dit is de oplossing!

Mijn zoon van 16 heeft de afgelopen maanden geen lessen aardrijkskunde gehad. Dat vond ik nogal onhandig, omdat hij daar volgend jaar examen in moet doen. Mijn zoon echter vond het prima, want dat waren toch een aantal “chill-uren” en bovendien kon hij ook nog eens een ochtend uitslapen.
Maar goed, de school heeft nu eindelijk een invaller gevonden tot de zomervakantie. Ik blij, maar mijn zoon niet. Niet vanwege de chill-uren en het uitslapen, maar omdat er door de mentor was verteld “dat dit echt een hele goede leraar is, en ook nog eens jong”. De verwachtingen waren dus hooggespannen. Maar: “Mama, die man is zooo saaai…”
Na enig doorvragen kwam ik er achter wat deze leraar “zooo saaai” maakt:
* Hij kijkt de leerlingen niet aan. Hij kijkt alleen naar de PowerPointpresentatie op het bord en leest deze op monotone toon voor.
* Als iemand zijn vinger opsteekt om iets te vragen, reageert de leraar met “Ja, wat is er?”. Het voelt voor de leerlingen alsof zij hem storen in zijn monoloog.
* Aan het eind van zijn monoloog wijst hij op de laatste pagina van zijn presentatie. Daar staat standaard dat de leerlingen de PowerPointpresentatie en het huiswerk voor de volgende les kunnen vinden op de website van de school.
* Vervolgens gaat hij zitten, gaat de bel en de leerlingen vertrekken.
En weet je? Ik vind het ook saai, als ik het zo hoor. Volgens mij kan dit beter.

Daarom: 5 tips om je lessen minder saai te maken:
1. Maak contact met je leerlingen. Heb belangstelling, sta bij de deur, kijk ze aan, geef ze een hand, stel vragen, maak grapjes, reageer enthousiast en geduldig. En neem ook weer netjes afscheid na je les.
2. Vertel over jezelf. Het hoeft niet waar te zijn wat je vertelt! Zorg ervoor dat leerlingen zich in jou kunnen herkennen, zich met jou kunnen verbinden.
3. Laat leerlingen meedenken over de les. Stel vragen zoals:
• Wie van jullie heeft wel eens meegemaakt dat…?
• Wie van jullie herkent dit ook?
• Wie van jullie denkt dat het heel moeilijk is om…?
4. Laat de leerlingen zelf oplossingen bedenken (alleen, in duo’s of groepjes) voor de leervragen die je stelt. Geef zelf ook oplossingen voor de leervragen, maar daag de leerlingen uit om zelf met andere oplossingen te komen en deze te delen.
5. En natuurlijk: zorg voor afwisseling. Let op je stemgebruik. Gebruik filmpjes, puzzels, interactie, energizers… alles om de energie hoog- en de leerlingen betrokken te houden. En huiswerk geef je alleen op als dat zinvol is. Vertel dan ook precies wat ze moeten doen, waar ze het kunnen vinden (en ja: het moet óók op het bord staan), en vooral: waarom het zinvol (en leuk) is om dit huiswerk te maken!

Heb jij zelf nog meer tips? Zet ze in het commentaarveld!

2 gedachten over “Saaie les? Dit is de oplossing!”

1. Ontzettend leuk artikel. Als ex-lerares zie ik veel raakvlakken met mijn eigen werk op een basisschool in Amsterdam Oud-Zuid vroeger. Wat ik ook kan toevoegen, maar vooral benadrukken omdat je dat al gezegd hebt, is om persoonlijke aandacht voor het kind te hebben. Zo voelt hij zich gewaardeerd en gezien. Op die leeftijd heel belangrijk!