De 9 tips die je ter harte moet nemen als Startende Leraar

1. Kom voor jezelf op!
Laat niet over je lopen. Vraag salarisverhoging (een stapje hoger op dezelfde schaal) als er veel van je gevraagd wordt. Protesteer als je iets moet doen waar je het niet mee eens bent. Schakel de bond in als je rechten geschonden worden. Zeg “nee” tegen ouders, collega’s, leerlingen als zij iets willen wat jij niet wilt.
2. Zet eens een punt.
Wees niet te perfectionistisch. Stel een tijd vast waarop je stopt met werken. Ga niet altijd door en door en door. Prima is ook goed genoeg.
3. Maak dingen bespreekbaar in je team.
Mopper niet tegen elkaar in de wandelgangen, maar maak een lijst van zaken waar je het niet mee eens bent. Bedenk suggesties hoe het beter kan. En ga daar mee aan de slag tijdens een teamvergadering of ander overleg.
4. Trek je directeur de klas in.
Als het lijkt alsof de directie te ver van de praktijk staat, vraag hem of haar dan om in je klas te komen kijken. Niet voor 10 minuten, maar lang genoeg om te laten zien wat er niet, of moeizaam, werkt in je klas. Zoek daarna samen naar oplossingen.
5. Je kunt niet alles.
En je hoeft ook niet alles te kunnen. En zeker niet “alles tegelijk”. Iedereen heeft zijn sterke en zwakke punten, jij ook. Kies wat belangrijk is en focus daar op. Stap voor stap, punt voor punt.
6. Weet wat je wilt.
Je wilt de methode anders wilt gebruiken, of loslaten. Je wilt iets veranderen. Als je meer tijd wilt voor sociaal-emotionele zaken. Bedenk wat je wil, maak een plan en ga het doen.
7. Neem je tijd.
Laat je niet opjagen. Laat je niet gek maken. Ren niet door. Laat je niet leiden door de waan van de dag. Neem alle tijd die jij nodig hebt.
8. Wat niet kan, dat kan niet.
Alles heeft een grens. Ook jij. Laat niemand over jouw grens komen, maar ga ook niet over je eigen grenzen heen.
9. Houd altijd in je achterhoofd waarvoor je het doet: voor de leerlingen!
Vlog beluisteren? Dat kan HIER!!