De starter in het onderwijs

Ben jij starter in het onderwijs? Zijinstromer, herintreder of jonge leraar… het maakt niet uit. We lopen allemaal tegen hetzelfde aan.
Ik las dit stukje in de krant. Ik weet niet welke, ik kreeg het opgestuurd.

In dergelijke artikelen zie ik iedere keer hetzelfde terugkomen:

• Onrust in de klas
• Twijfelen aan jezelf
• Ik kan geen orde houden
• Ik moest het helemaal in m’n eentje doen
• Hoe moet ik een klas gezellig inrichten
• Hoe maak ik een planning?
• Welke vakken moet ik geven?
• Vijf dagen werk in vier dagen moeten proppen

Ik vraag me dan drie dingen af:

a. Waarom wordt er op de Pabo geen aandacht aan dergelijke praktische zaken besteed?
b. Worden alle startende leraren zo slecht begeleid?
c. Gelden deze problemen ook voor leraren op VO en MBO?

Wil je mijn vragen beantwoorden in de reacties onder dit Blog? Dank je wel.

Voor nu heb ik vier belangrijke tips:

1. Aan jezelf twijfelen is prima, dat hoort bij het leerproces. Twijfel een paar minuten en ga dan weer verder met waar je gebleven was.
2. Het is jouw taak om rust en orde in de klas te bewaken. Daar zijn trucjes voor. Orde houden is een spelletje. Je vindt heel veel trucs en tips over orde houden in mijn blogs, die kun je vinden onder orde houden.
3. Doe niet alles tegelijk; je hebt een heel jaar de tijd. Je klas inrichten is iets dat in de loop van het jaar vanzelf gaat. Desnoods begin je in een kaal lokaal; leerlingen vinden het geweldig om mee te denken over de inrichting. Als iedereen (vooral jij) maar kan zitten, lopen en werken.
4. Focus op de belangrijke vakken en ga daar mee aan de slag. De rest parkeer je gewoon tot later. Maak je rooster zo simpel mogelijk en je ziet vanzelf wat goed werkt. Het is geen enkel probleem om je rooster iedere week te veranderen, net zolang tot het naar jouw zin is.

Ik wens je veel plezier!