De zeven petten van de leraar

Jullie kennen vast de 5 (of 6) rollen van de leraar al. Prachtig concept, mooi uitgewerkt in een handig boek dat ieder startende leraar uit zijn of haar hoofd zou moeten leren.
En toen dacht ik… als leraar neem je een rol aan. En als leraar heb je eigenlijk ook steeds een andere pet op. Dus dat concept heb ik even uitgewerkt.
Als je een klas hebt die moeilijk om kan gaan met veranderingen, leswisselingen en overgangen kan ik mij voorstellen dat je zo’n groep beter in het gareel kunt krijgen door deze petten (en dat kan eventueel ook ‘in het echt’) te verwisselen.

1. De Koningspet. Als leraar ben jij koning in jouw lokaal, op jouw eiland. Jij bepaalt hoe het gaat en wat de regels zijn. Op het moment dat er recht gesproken moet worden, gebruik je daarvoor ook jouw Koningspet.
2. De Instructiepet. Je geeft les, je legt uit, je geeft instructies over hoe leerlingen iets moeten doen.
3. De Luisterpet. Je zet je Luisterpet op als je wilt weten wat een of meer leerlingen ergens van vinden.
4. De Partnerpet. Deze pet zet je op als je met ouders of collega’s in gesprek bent. Je bent een gelijkwaardige gesprekspartner (en de ander ook).
5. De Leerpet. Als starter heb je nog een hoop te leren. Het is soms nodig om je daar bewust van te zijn als je vragen hebt of nog niet precies weet hoe iets gedaan of geregeld moet worden.
6. De Politiepet (ook wel Mopperpet genoemd). Spreekt voor zich.
7. De Gezelligheidspet. Soms wil je even geen leraar zijn, maar wil je kind met de kinderen zijn. In de achtbaan, tijdens het feest, op het kamp. Héél soms mag je deze pet héél even op.

Je kunt de petten echt maken (leuk voor de crea-bea’s onder ons) maar je kunt het concept ook delen met de leerlingen en laten zien door het gebruik van pictogrammen, duidelijk maken door het te vertellen en op den duur door de leerlingen er naar te laten raden.
Leuke quiz voor een vrijdagmiddag of laatste uur: ‘Kijk naar mijn gezicht en raad welke pet ik nu op heb!’
Hilariteit verzekerd. Vooral als je jouw leerlingen vraagt om jou na te doen en dat jij dan moet raden.