Een competentietest voor leraren

Deze week, speciaal voor jou, een competentietest voor leraren. Een beetje voor de lol. Ik houd meestal wel van quizzen en testjes, dus ik hoop dat jij dat ook leuk vindt om te doen. Ik houd het wel simpel; het zijn in totaal 8 competenties en je bent zelf de scheidsrechter. Dus als je ze alle 8 kunt scoren ben je de perfecte leraar. Heb je er 5, dan ben je er bijna en heb je minder dan 5, dan is er werk aan de winkel. Of in de winkel, voor het geval je eigenlijk een andere baan zou willen.

Of je neemt deze competentietest met een korrel zout. Dat mag ook.

1. Kenniscompetent: Je beheerst de stof die je overbrengt aan jouw leerlingen.
  2. Handelingscompetent: Je weet wat je staat te doen in de klas en je weet ook waarom je die dingen doet, bijvoorbeeld rondlopen, schrijven, wijzen, etc.
  3. Taalcompetent: Je kunt uitleggen, vertellen, complimenteren, mopperen enzovoort; jouw taal heeft effect op het gedrag van de leerlingen.
  4. Cultureel competent: Je draagt jouw cultuur (verhalen, tradities) over op jouw leerlingen en ook op jouw stagiaires.
  5. Ontwikkelingscompetent: Je bent in staat om te leren en te reflecteren.
  6. Samenwerkend competent: Je kunt samenwerken met collega’s, anderen beïnvloeden, zelf beïnvloed worden door anderen, samen dingen ontwikkelen.
  7. Normatief competent: Je draagt jouw normen en waarden over op jouw leerlingen en daarnaast stel jij jouw normen en waarden steeds bij in samenwerking met jouw collega’s.
  8. Onderwijscompetent: Jij maakt onderwijs dat bij jou hoort en geeft dat aan jouw leerlingen.

Laat je in het commentaarveld weten hoeveel jij hebt gescoord? Ik hoop op een heleboel achten!